Projektet GreenHyScale har fået EU-støtte, og to af Dacob-kontorerne har understøttet ansøgningsprocessen

12 partnere fra Danmark, Norge, Frankrig og Storbritannien har fået tildelt ca. 223 mio. kr. til et storstilet elektrolyseanlæg. Projektet er det første af sin slags og skal være med til at fremme anvendelsen af elektrolyse i stor skala.

26. november 2021

Da det omfattende energiprojekt GreenHyScale for nyligt gik i luften, skete det med 11 europæiske partnere, der sammen skal vise vejen til brintproduktion i stor skala. Målet med projektet er at udvikle et 100 megawatt elektrolyseanlæg, der skal kunne reproduceres i hele verden. Både Det Syddanske EU-Kontor og Midtjyllands EU-kontor har understøttet ansøgningsprocessen for det ambitiøse projekt.
Det danske cleantech-selskab Green Hydrogen Systems fra Kolding er som partner i projektet ansvarlig for at levere det første 6MW prototypeanlæg, der passer ind i en 40 fods container, og som vil fungere som en byggesten i den fremtidige 100 MW løsning.
Anlægget på 100 MW skal placeres hos en anden partner i projektet, nemlig GreenLab i Skive, hvis rolle bliver at eje anlægget og at sørge for al infrastrukturen omkring det, herunder at koordinere med de virksomheder, der skal aftage brinten, efterhånden som den produceres.
Det Syddanske EU-Kontor har i ansøgningsprocessen understøttet Green Hydrogen Systems i at opnå 66 mio. af den samlede EU-støtte til at udvikle sin løsning. På sin side har Midtjyllands EU-kontor støttet Green Lab med sparring i ansøgningsprocessen og har, med GreenLabs egne ord, haft en væsentlig rolle i bevillingen fra EU til projektet.

Projekt går hånd i hånd med EU’s ambitiøse brintstrategi

I 2020 vedtog EU en ambitiøs brintstrategi, hvor det står klart, at brint spiller en vigtig rolle for EU’s klimaindsats og for fremtidens europæiske industri. GreenHyScale-projektet går hånd i hånd med brintstrategien og har netop fokus på at bringe prisen for elektrolyse ned, så den kan konkurrere med fossilt brændstof.
Restprodukter fra elektrolyseanlægget, såsom restvarme, skal bruges lokalt i området, så virksomhederne kan udnytte energien og hinandens ressourcer på bedst mulig måde.

De øvrige partnere i projektet

Foruden Green Hydrogen Systems og GreenLab indgår også en lang række andre partnere, der hver især spiller en vigtig rolle i det fem år lange projekt:
  • Den franske virksomhed Lhyfe vil levere kontrolsystemer til 6MW-anlægget og er desuden ansvarlig for integrationen til GreenLabs SymbiosisNet – dette er et intelligent netværk af energi og data, der gør det muligt for virksomheder i GreenLabs grønne industripark at dele deres overskydende energi med hinanden.
  • Når prototypen er færdig og opfylder visse ydelseskriterier, vil Everfuel fra Herning stå for at overvåge opgaven med at skalere projektet kommercielt, hvilket vil resultere i færdiggørelse af 100MW-anlægget baseret på Green Hydrogen Systems’ elektrolyse.
  • 6MW-prototypen vil derefter blive konverteret til en offshore-model, der kan placeres offshore for at levere brint i stedet for strøm fra havvindmøller. Det er her, Siemens Gamesa spiller en vigtig, rådgivende rolle.
  • Forskere fra DTU og Imperial College vil gennem hele projektperioden bidrage til projektet fra flere aspekter, herunder bl.a. teknologidesign samt vurdering af GreenHyScale-konceptets rolle og værdi.
  • Energy Cluster Denmark vil lede projektets advisory board og den eksterne kommunikation, mens Euroquality vil stå for projektledelsen.