Danske klimahandlingsplaner fremhævet på konference i Bruxelles

Den 8. oktober afholdt dacob i samarbejde med Klimaalliancen et særdeles vellykket event i Bruxelles, hvor hele 80 deltagere var kommet for at høre gode bud på, hvordan lokal og regional klimahandling kan være med til at indfri EU’s klimamål. De danske klimahandlingsplaner blev også præsenteret ved eventet, og det affødte klapsalver blandt det europæiske publikum, at Danmark som det eneste land er lykkedes med at få samtlige sine kommuner til at lave politisk godkendte klimahandlings-planer, som lever op til målene i Paris-aftalen.

Den 25. oktober 2024

‘Denmark gets the gold medal!’

Således lød det fra en af deltagerne under den europæiske konference ’ Succeeding with Regional and Local Climate Action in the EU,’ som dacob og Klimaalliancen sammen holdt den 8. oktober i Bruxelles. Kommentaren, som fik den store klapsalve med på vejen, faldt, da Lisa Gerchefski, chef for Kontoret for Klima og Grøn Omstilling i Region Midtjylland, havde bekræftet, at Danmark er det eneste land, hvor samtlige kommuner nu har en politisk godkendt klimahandlingsplan.
Begejstringen for de danske klimahandlingsplaner var således et af højdepunkterne ved eventet, som bød på en lang række af inspirerende bud på, hvorledes lokal og regional klimahandling kan være med til at indfri EU’s klimamål. I dacob-samarbejdet er vi stolte af sammen med Klimaalliancen at have stået bag et så velbesøgt, europæisk event, som fremviste flere gode eksempler fra dansk og flamsk side på, hvordan man kan lykkes med at skabe klimahandling.

Borgerinddragelse er nøglen til succes

En af hovedoverskrifterne for dagens oplæg var borgerinvolvering.
  • Klimarådgiver Karina Hein Andrade fra Roskilde Kommune fortalte således om, hvordan vi skal have indsatserne forankret lokalt, så de giver mening for borgerne, virksomhederne og andre i det lokale miljø, hvis vi vil lykkes, ligesom vi skal samtænke, så klimahandlingerne ikke kommer til at stå alene. Og så skal vi huske på, at selv om vi har travlt, når det kommer til klimaet, så skal vi stadig tænke os om.
  • Lize Van Dyck, som er projektleder ved den flamske Energi- og Klimapagt, stemte i, når det kommer til vigtigheden af at få borgerne involveret, hvis vi virkelig vil lave de nødvendige omstillinger. Her fremhævede hun specifikt behovet for at tale borgernes sprog, hvis man vil lykkes.
  • Og Martin Lehmann, som er lektor ved Institut for Bæredygtighed og Planlægning ved Aalborg Universitet, fremhævede i sit oplæg, hvordan lokalt medejerskab er nøglen til at undgå konflikter, når der skal etableres ny, grøn energiinfrastruktur.

Det landsdækkende LIFE ACT-projekt blev også præsenteret

Under eventet talte Lisa Gerschefski ligeledes om det omfattende arbejde i det landsdækkende EU-projekt LIFE ACT, der har søgt EU om 126 mio. kr. til at implementere kommunernes klimahandlingsplaner, og Arthur Hinsch, seniorekspert i bæredygtige energisystemer ved ICLEI, talte om nødvendigheden af en fair udbredelse af bæredygtig energi.

‘No one size fits all, but we can still learn from each other.’

Elina Bardram, som er direktør ved Europa-Kommissionens Generaldirektorat for Klima, fremhævede i sit oplæg, hvorledes det lokale og regionale niveau er afgørende, hvis vi ønsker at nå vores europæiske klimamål, og så sluttede hun med et meget passende budskab til det europæiske publikum på tilhørerrækkerne: ’When it comes to climate action, no one size fits all, but we can still learn from each other.’

Sideevent til European Week of Regions and Cities

Eventet blev holdt som et såkaldt sideevent til den fire dage lange konference European Week of Regions and Cities, som holdes hvert år, og hvor byer og regioner har mulighed for at vise deres bedste løsninger frem for at inspirere resten af Europa.
Vi siger tusind tak til vores moderator Han Vandevyvere og til alle deltagere, der var med, for at bidrage til den livlige og inspirerende dialog.