dacob byder de danske EU-parlamentarikere velkommen

De nyvalgte europaparlamentarikere var inviteret indenfor, da dacob den 1. oktober 2024 fortalte om vores arbejde med at fremme det lokale og internationale samarbejde.

Birgitte Wederking fortræller de fremmødte om dacob-samarbjedet. Foto: Anita Holten Carlson.

Den 24. oktober 2024

I anledningen af den nye mandatperiode bød dacob, sammen med Danmarks Faste Repræsentation ved EU, de 15 ny- og genvalgte danske medlemmer af Europa-Parlamentet velkommen.

Aftenens helt store emne var det danske samarbejde, og først på talerstolen var EU-ambassadør Carsten Grønbech-Jensen.

”Der er mange nye og mange kendte ansigter, og det er et godt incitament for at lære hinanden at kende. I Danmark er vi gode til at samarbejde på tværs af regioner og institutioner, og det er særligt vigtigt for det kommende danske EU-formandskab, som er en opgave, vi glæder os til at løfte i samarbejde med jer,” sagde han og gav et indblik i forberedelserne til EU-formandskabet, som Danmark overtager den 1. juli 2025.

Efterspørgsel på EU-viden

Dacob fremmer det lokale og internationale samarbejde ved at bygge bro, fremme interesser og sikre EU-finansiering, fortæller Birgitte Wederking, direktør for Greater Copenhagen EU Office, da hun præsenterede dacob-samarbejdet for de 100 fremmødte.

”På tværs af dacob-samarbejdet mærker vi en øget efterspørgsel på EU-viden. Gennem de seneste fem år har dacobs samlede medarbejderstab på omkring fastansatte 60 med over 450 års samlet EU-anciennitet været med til at skaffe godt 2,3 mia. kroner hjem til danske kommuner, regioner og virksomheder,” siger hun.

Birgitte Wederking håber, at de mange aktører i hele Danmark også i fremtiden får mulighed for at udvikle sig gennem tværeuropæiske projektsamarbejder.

Og det er hun ikke ene om. For EU-parlamentariker Morten Løkkegaard (V) er det lokale europæiske samarbejde afgørende for Danmarks deltagelse i europæiske beslutningsprocesser.

”Europæisk samarbejde begynder på lokalt og regionalt niveau, og dacob spiller en afgørende rolle i at sikre, at danske kommuner, regioner og universiteter aktivt deltager i EU’s beslutningsprocesser. Gennem dacob får vi mulighed for at fremme danske interesser og styrke innovation, forskning og udvikling i hele landet. Det er ikke kun en fordel for vores regioner, men for hele Danmark,” siger han.

Aftenen gav også Morten Løkkegaard og kollegaerne Sigrid Friis (B), Villy Søvndal (SF), Asger Christensen (V), Per Clausen (Ø), Niels Flemming Hansen(C), Henrik Dahl (LA) og Stine Bosse (M) mulighed for at fortælle om deres mærkesager og indlede eller bygge videre på samarbejdet med EU-repræsentation og dacob-kontorernes ansatte.

Vi siger tak til alle, der prioriterede at være med til vores netværksevent, og så glæder vi os meget til samarbejdet gennem de kommende år.